Sehol nem találtam kakaós, tönkölyliszttel készült kekszet, ezért próbálkoztam, aminek az eredménye egy nagyon finom keksz lett. Ezt bátrabban ropogtathatjuk reggelire, tízóraira vagy bármikor a nap során, mint a sima lisztes változatot. Diétához vagy fogyókúróhoz kiváló, ezért készítettem én is, mivel édesség nélkül nem tudok meglenni sajnos, így keresem az alternatívákat.
Az előnye a kakaós változatnak, hogy ha valaki nem szereti a tömény tönkölyös ízt, azt a kakaó ellensúlyozza és a vaníliás cukor is ezt szolgálja sokkal finomabb lesz tőle. Aki még extra élvezetre vágyik, mártsa bele egy kis csokiba! :))
Az előnye a kakaós változatnak, hogy ha valaki nem szereti a tömény tönkölyös ízt, azt a kakaó ellensúlyozza és a vaníliás cukor is ezt szolgálja sokkal finomabb lesz tőle. Aki még extra élvezetre vágyik, mártsa bele egy kis csokiba! :))
Hozzávalók (kb.: 20db):
20 dkg tk tönkölyliszt
3 ek keserű kakaópor
0,5 kk szódabikarbóna
12 dkg margarin/vaj
1 tojás
1 kk vaníliás cukor
5 dkg cukor (nádcukor)
A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a szódabikarbónával, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzákeverjük a cukrokat, és a tojással összeállatjuk a masszát. Kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, majd 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük 1 ujjnyi távolságra egymástól. Ha nincs kedvünk szaggatni, nyugodtan készíthetünk diónyi golyókat, és ezeket kézzel kilapíthatjuk a sütőpapírra.
Előmelegített sütőben 180 °C-on 13-15 perc alatt megsütjük a kis kekszeinket, majd a tepsin hagyjuk őket kihűlni.
Fémdobozba, vagy zacskóba tesszük őket és így tároljuk.
Fémdobozba, vagy zacskóba tesszük őket és így tároljuk.
Már Te is fogyizol? Ez a gasztrobloggerség velejárója? Én is észrevétlenül felszedtem 2 kg-ot, bár csak a mérleg mutatta. Nagyon jó a kekszed, én is bevetem majd, csak tönkölylisztet kell beszereznem.
VálaszTörlésNem, én nem fogyókúrázok, engem orvos fogott diétára. De így legalább van egy finom kekszem, amit diéta nélkül is sokszor sütök majd, biztos. :) Örülök, hogy tetszik, próbáld ki bátran! :)
TörlésNagyon jól néz ki, én is használom a tönkölylisztet sütikben is én mindig jól sikerülnek:)Ez a finom és egészséges kategória:)
VálaszTörlésKöszönöm! Valóban, és sokszor az abbahagyhatatlan... :))
TörlésAnnyira jó porhanyós keksznek néz ki, biztosan nagyon finom! Valahogy minálunk a keksz annyira nem sűrűn van asztalunkon, biztos ezért nem is sikerül nagy ritkán ha kipróbálok ezt-azt.
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Ez biztosan sikerülni fog, mert a tönkölyliszttel még könnyebb dolgozni, mint a sima liszttel! Érdemes kipróbálni! :))
TörlésBiztos finom, jól néznek ki!
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik! :)
TörlésSzia Szabina!
VálaszTörlésMár sül is a kekszed,nagyon finom ropogós lett a végeredmény. A férjem kedvence a ropogós keksz, így most nagyon örül, mert az eddigi receptek alapján készítettek mindig puhák voltak. A tönkölyliszt nagyon jó ötlet, sok mindenhez használom, mivel egészségesebb, mint a fehér liszt.
Köszönettel: Kati
Szia Kati!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlik nektek is, jó ropogtatást hozzá! :)) Köszönöm, hogy írtál!
Szabina
Épp most sült ki egy adag! :) Már másodjára csinálom, és mivel elsőre kicsit száraznak tűnt, ezért belereszeltem egy almát, a cukrot a diétám miatt pedig Xilit-tel helyettesítettem. Így már majdnem teljesen candida diétás lett, a kakaóporban nem vagyok most biztos, hogy megengedett e... de sebaj, nagyon finom! :)
VálaszTörlés